![]() Tiandekolobrzeg.pl Witamina B 17
Raport część 2
Leczenie
szkorbutu przebiega
również gwałtownie. W ciągu kilku dni ( a czasami godzin),
stosowania wysokich
dawek witaminy C szkorbut zanika, pojawiając się ponownie tylko wtedy,
gdy
zapasy witaminy ponownie spadną poniżej pewnego ( nie udokumentowanego)
poziomu. Tak więc, jeśli Ernst Krebs ma racje, alternatywne metody
leczenia
(Essiac, tlen i terapie elektromagnetyczne) skazane są z
góry na wątpliwe
efekty. W przypadku raka zastąpienie utraconej witaminy B 17 w naszych
dietach
mogłoby przyczynić się do większej efektywności innych alternatywnych
metod
leczenia albo też zupełnie je zastąpić. W
tropikach, ogromne ilości B 17 znajduje się w
gorzkiej kassawie, znanej również jako tropikalny maniok.
Badania dowiodły, że
plemię z Himalajów znane jako Hunza, nigdy nie znało
przypadku zachorowania na
raka, czy serce ponieważ trzyma się swojej tradycyjnej diety,
która jest
wyjątkowo obfita zarówno w morele jak i w proso. Jednakże,
po zastosowaniu zachodniej
diety Hunzowie stają się podobnie podatni na te choroby, jak i reszta z
nas.
Ponieważ Hunzowie jedzą bardzo niewiele mięsa, mogłoby to zachęcić
liczne
społeczności wegetariańskie do wzajemnego poklepywania sie i
wygłaszania
proklamacji w stylu: “ Widzicie, mieliśmy racje!” Główną rzeczą, którą MacKarness podkreśla w swej książce “ Jedz tłusto i chudnij” jest fakt, że pomiędzy tymi ludami nie występuje problem otyłości; jest to interesujący fakt, jako że regularnie zajadają się oni zwierzęcym tłuszczem nasyconym co najmniej dwa razy na dzień. Ale bardziej interesującym faktem jest dowód na to, że Eskimosi i Indianie amerykańscy, żyjący w swych naturalnych środowiskach i spożywający naturalną żywność NIGDY nie zapadają na raka ani nie chorują na serce, dokładnie tak samo, jak plemię Hunza w Himalajach, pomimo, że Eskimosi i Indianie amerykańscy są raczej mięsożerni i nie są jaroszami. Dokładne
badania wykazują, że jest to efekt działania
witaminy B 17. Mięso karibu jest główną częścią diety obydwu
grup. Karibu,
które żywią się głównie trawą strzałkową,
zawierającą ok. 15.000 mg na kg
nitriloside, pierwszorzędnego źródła witaminy B 17.
Łososiowe jagody, suszone i
spożywane zarówno przez Eskimosów, jak i Indian
na równi, zawierają ogromne
ilości witaminy B 17. Te znacznie różniące się społeczności,
wegetariańskie i
mięsożerne pozostają w doskonałym zdrowiu. Jest to
szczególnie ważne dla tych,
którzy ze względów środowiskowych nie są w stanie
wybrać dowolnie wegetariańskiej
diety. Taka dieta byłaby całkiem niemożliwa w regionach polarnych, czy
na
pustyni. Prowadzi to do zaskakujących wniosków. Jeśli byliśmy w stanie kontrolować szkorbut już wieki temu, jak to się dzieje, że nie jesteśmy w stanie uczynić tego samego z rakiem w dniu dzisiejszym? Faktem jest, że moglibyśmy, gdyby nasze rządy na to pozwoliły. Na nieszczęście, większość rządów ugięła się pod presją ze strony międzynarodowej farmakologii, amerykańskiej FDA ( Food & Drug Administration) i AMA ( American Medical Association). Te instytucje zorganizowały potężne kampanie odstraszające, oparte na fakcie, że witamina B 17 zawiera pewne ilości śmiertelnej trucizny – cyjanku potasu, wygodnie zapominając, że witamina B 12 zawiera również wielkie ilości tej substancji a istnieje w wolnej sprzedaży we wszystkich sklepach z naturalną żywnością na całym świecie. Raport część 3 Raport część 4 Występowanie "witaminy B 17" |
ACTIVE LIFE 2010 Waldemar Grzelak e-mail: waldek@intrux.pl tel:. 602 280 630 |