PROCES PRODUKCJI I BADANIA

  NAD JAGODĄ ACAI I MIESZANKĄ SOKU  MONAVIE





Unikalne mieszanki MonaVie to produkty z przeznaczeniem. Od mocnego wsparcia organizmu przed szkodliwym działaniem utleniaczy do zdrowych stawów, każda formuła dostarcza składników odżywczych niezbędnych w utrzymaniu zdrowego i aktywnego stylu życia.

Pozytywnie wpływa na ogólny stan zdrowia. MonaVie™ jest pyszną kompozycją, składającą się z brazylijskiej jagody açai – jednego z najcenniejszych skarbów natury – oraz 18 innych niezwykle korzystnych dla zdrowia owoców. Wykorzystując filozofię Zbilansowanie – Zróżnicowanie – Umiar, ta prawnie zastrzeżona recepta, oferuje cały szereg przeciwutleniaczy, jak polifenole oraz witaminę C, które pomagają chronić komórki przed szkodliwym działaniem utleniaczy.

Wspomaga aktywny styl życia. MonaVie Active™ zawiera brazylijską jagodę açai – jeden z najcenniejszych skarbów natury – oraz 18 innych niezwykle korzystnych dla zdrowia owoców. Ta zawierająca glukozaminę i naładowana przeciwutleniaczami formuła, dostarcza organizmowi polifenoli oraz witaminę C, które mają wpływ na prawidłowe tworzenie się kolagenu i funkcję tkanki chrzęstnej. Bądź aktywny już dziś z MonaVie Active.

     

KORZYŚCI Z RÓŻNYCH DOBRODZIEJSTW  ZAWARTYCH W SUPER OWOCACH 

NIGDY NIE BYŁY TAK PROSTE DO OSIĄGNIĘCIA

   

Stworzona do łatwego wchłaniania przez organizm mieszanka MonaVie już przy porcji 60 – 120 ml. dziennie zapewnia składniki odżywcze i antyoksydanty z wielu najbardziej pożywnych owoców świata, w tym jagody Acai.
Acai zawiera skoncentrowany poziom polifenoli i potężną dawkę antyoksydantów, które pomagają w neutralizowaniu wolnych rodników mających szkodliwy wpływ na ludzkie zdrowie. Dzięki procesowi liofilizacji  MonaVie jest w stanie uchwycić istotne substancje odżywcze znajdujące się w tym delikatnym owocu. Znajdująca się w MonaVie jagoda Acai w postaci liofilizowanego proszku posiada antyoksydacyjna moc w jednostkach  ORAC wyższą niż jakikolwiek inny owoc lub warzywo przetestowane do tej pory.


„Im regularniej podajemy naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki fitoodżywcze, tym lepiej dla naszego zdrowia. Większość z nas po prostu nie może tego osiągnąć przy pomocy jedzenia – stąd konieczność zdrowej żywności.” – Dr Andrew Weil


Eksperci zrzeszeni w strukturach FAO i WHO zalecają spożywanie minimum 400–500 g warzyw i owoców dziennie, co odpowiada 5 porcjom. Regularne spożywanie owoców i warzyw zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki mineralne, co sprzyja zachowaniu zdrowia i sił witalnych. Warzywa, owoce oraz soki cechują się wysoką wartością odżywczą i regulacyjną, przede wszystkim ze względu na zawartość witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.




 Z firmą MonaVie współpracują  najlepsi specjaliści tacy jak Doktor Alexander Schauss, który przez kilkanaście lat odkrywał i badał właściwości jagody Açai, oraz Doktor Ralph Carson, który był odpowiedzialny za pozostały skład soku. Przy ich udziale produkcja soków MonaVie została opatentowana, co gwarantuje unikatowość produktów i pewność wysokiego poziomu procesu produkcji.
Odkrycia pochodzące z badań prowadzonych przez Dr Schaussa, świadczą, że soki MonaVie, które zawierają bogatą w antyoksydanty jagodę Açai i 18 innych niezmiernie wartościowych owoców są olbrzymim źródłem naturalnej działalności antyoksydacyjnej.

Część badań Dr Schaussa była poświęcona sprawdzaniu różnych form Açai. Wskazuje on, że liofilizowana forma jagody, która jest stosowana przez firmę MonaVie w jej produktach jest najbardziej efektywną formą. Przyczyną tego jest fakt, że zawarte w jagodzie Açai składniki odżywcze zaczynają tracić swoje wartości w ciągu około 48 godzin od zerwania. W konsekwencji jagody muszą zostać przetworzone zaraz po zerwaniu, co jest jednym z powodów, dlaczego nie znajdziemy świeżych jagód Açai na sklepowych półkach w Stanach Zjednoczonych czy Europie. Stosowany przez firmę proces liofilizacji, pozwala jednak zatrzymać istotne dla naszego zdrowia antyoksydanty i inne składniki odżywcze, umożliwiając jednocześnie przetransportowanie ich do obiektów produkcyjnych firmy. Badania Dr Schaussa i AIBMR Life Sciences wskazują, że liofilizowana jagoda Açai wykazuje najwyższy współczynnik ORAC ze wszystkich jak dotąd przebadanych owoców i warzyw.



 

 ORAC – wskaźnik mocy, z jaką antyutleniacze walczą z wolnymi rodnikami. ORAC jest to porównawcza metoda, która bada ilość antyutleniaczy w 1 gramie danego produktu, czyli zdolność wychwytywania wolnych rodników przez dany produkt. Jest to niezależna metoda badań.


 Właściwości lecznicze owoców i warzyw zostały określone przez laboratoria i opublikowane w czasopismach naukowych. Według Dr Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service w Tufts University, Boston, Massachusetts, zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwioobiegu nawet o 15 – 20%. Badania w The Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging w Uniwersytecie Tufts w Bostonie sugerują, że spożycie owoców i warzyw z wysoką wartością ORAC może spowolnić proces starzenia zarówno w organizmie jak i mózgu.

Pozyskane w odpowiedni sposób, liofilizowane Açai, jako przeciwutleniacze (antyoksydanty), potrafią osiągnąć wartość ORAC równą 1027 jednostek na jeden gram. (102,700 jednostek na 100 gramów). Dla porównania żurawina, uważana niegdyś za rekordzistę w wartości ORAC, osiąga zaledwie 94 jednostki na jeden gram.
Z tak wielkim zapleczem nauki, stojącym za produktami, Dr. Schauss jest gorącym zwolennikiem mieszanki Açai firmy MonaVie.

„Formuła została opracowana w naukowy sposób, by dostarczyć konsumentom źródło pożywienia bogate w antyoksydanty i w ten sposób uzupełnić i wzbogacić ich obecną dietę i ogólny styl zdrowego życia.” – mówi Dr. Alexander Schauss.

Nad jakością produktów MonaVie czuwa sztab naukowców prowadzących ciągłe badania i kontrole poszczególnych partii produktowych. Procesy badawcze nadzorowane są przez Radę Naukową MonaVie, w której gronie znajduję się wybitni naukowcy.



                                                          Rada naukowa

  Dr. Penny Kris-Etherton     Dr. Alex Schauss        Dr. Stephen T. Talcott       Dr. Nathan D. Wong  

 

        W poniższych trzech plikach video Dr. Schauss szczegółowo omawia fazy badań nad sokiem MonaVie.


  




Antyutleniacze, antyoksydanty, przeciwutleniacze, 

związki wychwytujące wolne rodniki



Antyutleniacze pomagają organizmowi eliminować tzw. wolne rodniki, czyli atomy lub grupy atomów, które powodują uszkodzenie komórek organizmu. Antyoksydanty zabezpieczają komórki i DNA przed uszkodzeniem chroniąc jednocześnie nasze zdrowie i spowalniają proces starzenia się organizmu. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje łagodząc przebieg wielu chorób. Zabezpieczeniem organizmu przed negatywnymi skutkami działania wolnych rodników tlenowych jest profilaktyczne włączenie antyoksydantów do codziennej diety.
   
W każdym żywym organizmie tlenowym, jako uboczny produkt metabolizmu, powstają aktywne cząsteczki, zwane reaktywnymi formami tlenu (REF). Należą do nich wolne rodniki tlenowe. Odpowiadają one za procesy starzenia się organizmu, powstawanie zmian nowotworowych i liczne choroby. Są odpowiedzialne za powstanie i rozwój schorzeń chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń układu nerwowego, udaru mózgu, artretyzmu, oraz cukrzycy.

Każda komórka posiada system obrony przeciw RFT. Składają się na niego związki przeciwutleniające (tzw. antyoksydanty) oraz specjalistyczne enzymy naprawcze. W młodym organizmie wolne rodniki zajmują się zabijaniem tego co stare, a stwarzaniem warunków życia dla tego, co nowe w organizmie. W sprawnie funkcjonującym organizmie istnieje stan homeostazy (równowagi) pomiędzy powstawaniem reaktywnych form tlenu a działaniem systemów ochronnych.

Zdarza się, że równowaga ta może zostać zachwiana. Produkcja wolnych rodników w organizmie jest tak duża, że nie jest on w stanie poradzić sobie z nimi. Rozwija sie wówczas choroba organizmu i następuje wzmożona produkcja RFT. Prowadzi to do powstania tzw. stresu oksydacyjnego – przyczyny poważnych zaburzeń w metabolizmie komórkowym. Reaktywne formy tlenu wchodzą w reakcje chemiczne ze składnikami komórki, niszcząc białka, błony komórkowe i DNA. Uszkodzenia DNA prowadzą natomiast do mutacji, a te leżą u podłoża procesów nowotworowych.

Wolne rodniki stanowią produkt uboczny przemian metabolicznych. Choroby, wysiłek fizyczny, niektóre leki, nadużywanie używek, niewłaściwa dieta, stres i stany depresyjne zwielokrotniają produkcję wolnych rodników. Wpływ środowiska jest także źródłem wolnych rodników.
 
         
Kontakt z substancjami toksycznymi, zanieczyszczenia powietrza, pestycydy, odpady toksyczne, stanowią źródło takich rodników jak m.in. dwutlenek azotu. Promienie słoneczne (UV), RTG i jonizujące stanowią źródło wolnych rodników, atakujących głównie tkankę skórną. Każde zaciągnięcie się dymem papierosowym, czynnie jako palacz i biernie jako osoba przebywająca wśród palaczy, każdy łyk alkoholu prowadzą do wytworzenia miriadów wolnych rodników. Wolne rodniki są tworami niezwykle reaktywnymi i w reakcjach z innymi cząsteczkami odrywają od nich elektrony, generując w ten sposób nowe rodniki. Proces ten powtarza się wielokrotnie, tak długo, dopóki nie dojdzie do dezaktywacji rodników i przerwania reakcji łańcuchowej. Zaatakowane struktury komórkowe ulegają często nieodwracalnym uszkodzeniom.

Z czasem następuje nagromadzenie wolnorodnikowych uszkodzeń na poziomie molekularnym i komórkowym. Prowadzi to do wystąpienia chorób i przedwczesnego starzenia. Na przykład spowodowane atakiem wolnych rodników utlenienie cholesterolu LDL wiąże się z wczesnymi stadiami chorób serca. Uszkodzenia obecnych w skórze białek prowadzą do powstania zmarszczek. Oksydacyjna dezaktywacja limfocytów B i T oraz komórek NK prowadzi do nabytej immunosupresji, czyli hamowania procesu wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych. Uszkodzenia struktury DNA oraz dezaktywacja enzymów naprawczych DNA może w konsekwencji prowadzić do rozwoju choroby nowotworowej.

Destrukcyjne działanie wolnych rodników przejawia się, kiedy rdza zżera nasze auto, przekrojone jabłko zmienia kolor na brunatny i kiedy psuje się masło czy inne oleje.

Do najważniejszych antyutleniaczy endogennych (tzn. takich, które nasz organizm jest w stanie sam wytwarzać) należą poliaminy, melatonina, estrogen, dyzmutaza natlenkowa, peroksydaza glutationowa, katalaza, kwas liponowy, ceruloplazmina, albumina, laktoferyna, transferyna, metalotioneina, koenzym Q10 oraz kwas moczowy
Do antyutleniaczy egzogennych, które muszą być dostarczone w spożywanym przez nas pokarmie lub w formie suplementów należą: witamina E (alpha, i betha tokoferole oraz tokotrienole), witamina C i A, karotenoidy (alpha, i betha-karoten, likopen, luteina), ksantofile, polifenole.
Karotenoidy to grupa około 100 barwników roślinnych, do których zaliczamy karoteny i ksantofile. Karoten pomarańczowożółty jest w marchewkach, pomidorach, papryce. Ksantofil to żółty barwnik, występuje w płatkach kwiatów, owocach, korzeniach.

Dostarczanie dużej ilości żywności o wysokiej aktywności ORAC, znacznie zwiększa siłę antyoksydacyjną ludzkiej krwi, zapobiega utracie długoterminowej pamięci i zdolności uczenia się w średnim wieku, utrzymuje zdolność komórek mózgowych do odpowiedzi na chemiczne bodźce oraz chroni naczynia przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Produkty z wysoką zawartością ORAC – suszona śliwka, malina, borówka, żurawina, aronia, jagoda, jabłka, granat, algi, ciemne winogrona, aronia, banan, gruszka, fasola, kapusta, cebula czerwona, brokuł, curry, cynamon, tymianek, majeranek, bazylia, chili, czekolada czarna, wino czerwone, orzechy włoskie, zielona herbata.
Stres oksydacyjny – stan braku równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu a zdolnością organizmu do szybkiej detoksykacji reaktywnych produktów lub naprawy wyrządzonych szkód. Stres oksydacyjny ma znaczenie w takich chorobach jak: miażdżyca,
choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu starzenia się w organizmu.












 ACTIVE  LIFE 2010   Waldemar Grzelak  e-mail: waldek@intrux.pl    tel:. 602 280 630
i