Pytania i odpowiedzi





Dlaczego sok z acai zawiera wodę?

   Wiele soków, które wchodzą w skład soku, pochodzi z koncentratu. Koncentrat jest wytwarzany przez usuwanie wody z owoców. To pozwala na przesyłanie dużych ilości soków owocowych bez dodatkowego ciężaru w postaci wody.  Na koniec woda dodawana jest do koncentratu, żeby odtworzyć jego pierwotną formę.

 Dlaczego w niektórych krajach podajemy wodę jako składnik, a w innych nie?

   MonaVie sprzedaje ten sam znakomity produkt na całym świecie. Niektóre rynki, między innymi Stany Zjednoczone, pozwalają, aby soki były wymienione na etykiecie jako soki pochodzące z koncentratu lub jako soki pozbawione wody. Słowa „skoncentrowany” lub „pozbawiony wody” są zawarte na liście składników, zatem dodatkowe wymienianie wody nie jest już potrzebne. Na innych rynkach, takich jak Wielka Brytania czy Polska, woda, która jest używana do rozcieńczania koncentratu w sokach, musi być wymieniona jako dodatkowy składnik. Soki, skoncentrowane, czy nie, składają się głównie z wody.

Dlaczego produkt sprzedawany w Polsce i Wielkiej Brytanii ma inny smak, konsystencję i kolor w porównaniu do produktu sprzedawanego w Stanach Zjednoczonych?

   Produkt sprzedawany w Wielkiej Brytanii i w Polsce posiada inne składniki niż produkt sprzedawany w Stanach Zjednoczonych. To powoduje niewielką różnicę w smaku, konsystencji oraz kolorze.

Jaka jest różnica między produktem sprzedawanym w Europie, a tym sprzedawanym w Stanach Zjednoczonych?

   Produkt sprzedawany w Wielkiej Brytanii i Polsce, zawiera sok z czerwonych winogron,  ananasa,  bzu czarnego, jeżyn oraz wiśni. Nie zawiera on soku z białych winogron, fioletowych winogron, aronii, cupuacu oraz camu camu.

Dlaczego składniki są różne na świecie?

   Formuła sprzedawana w Stanach Zjednoczonych, została dopasowana do standardów europejskich, aby spełnić wymogi prawa obowiązującego w Unii Europejskiej do spraw żywności. Niektóre owoce zawarte w produkcie sprzedawanym w Stanach Zjednoczonych są uznawane jako „nowe składniki „(novel ingredients). Tak zwana „nowa żywność” (novel foods) musi przejść długi i skomplikowany proces rejestracji, zanim składniki będą dopuszczone do sprzedaży w Europie. W tej chwili MonaVie nie planuje rozpoczęcia tego procesu, ze względu na długi okres oczekiwania (nawet do kilku lat) oraz bardzo wysokie koszty.

Czy różnica w składnikach, pomiędzy europejską a amerykańską formułą, może wpłynąć na wartości odżywcze produktu?

    Wartości odżywcze obu produktów nie różnią się. Ich głównym składnikiem jest jagoda acai. Produkty sprzedawane w Stanach Zjednoczonych i Europie, zawierają taką samą ilość jagody acai. W przypadku, kiedy zmiany składników są niezbędne, nasi naukowcy starannie dobierają owoce, aby utrzymać tak samo wysoką wartość odżywczą produktów, dostępnych na całym świecie.

Dlaczego konserwanty są umieszczone na etykiecie jako E330, E202 i E211?

   Wymienione konserwanty występują w owocach, wchodzących w skład produktu, ale zgodnie z wymaganiami Komisji Europejskiej, wszystkie konserwanty, nawet te naturalne, zawarte w owocach, muszą być umieszczone na etykiecie jako numery E. Numery te są oparte na międzynarodowym systemie oznaczania konserwantów, opracowanym przez Komisję Codex Alimentarius (Codex Alimentarius Commission), który został wprowadzony w Europie.       

  • E 202 – sorbinian potasu
  • E 211 – benzoesan sodu
  • E 330 – kwas cytrynowy






W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt ze mną drogą mailową

waldek@intrux.pl

 oraz telefonicznie pod numerem tel. 602 280 630  















 ACTIVE  LIFE 2010   Waldemar Grzelak  e-mail: waldek@intrux.pl    tel:. 602 280 630